Ylva Rosén, verksamhetschef inom psykiatri för barn och unga vuxna, ser en rejäl ökning av de minsta barnen inom BUP. Foto: SVT/Kristofer Ström

Kraftig ökning av småbarn inom BUP: ”Har gått snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland barn går långt ner i åldrarna. I Örebro län har man särskilt noterat en kraftig ökning av de allra minsta barnen mellan noll till fem år, vilket är en av förklaringarna till det ökade trycket inom BUP.

– Det är viktigt och bra att vi hittar de här barnen, säger Ylva Rosén, verksamhetschef inom psykiatri för barn och unga vuxna.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Örebro län har de senaste åren sett en fördubbling av antal barnpatienter. Och en målgrupp som sticker ut extra är de allra minsta barnen.

– Där ser vi en stor ökning och förändringen har skett snabbt. Här pratar vi om barn mellan noll till fem år, säger Ylva Rosén.

Köerna till BUP

Svåra bedömningar från fall till fall

Under 2019 ökade antalet neuropsykiatriska utredningar kring barn mellan noll till fem år från 50 till 143. Ylva Rosén anser att det är bra att barnen fångas upp och får hjälp, även om det ökade trycket är långt ifrån okomplicerat.

– Både föräldrar, förskolepersonal och BVC-personal har blivit bättre på att identifiera barn med svårigheter eller som avviker i sin utveckling. Det är bra att vi hittar barnen tidigt. Men det är inte så enkelt eftersom det finns en gråzon mellan vad som är en normal utveckling och när barn har sådana svårigheter att det avviker så mycket att man får en sämre förmåga att anpassa sig till förskolan och i hemmet, säger hon.

Verksamhetschefen: ”Andra behöver kliva fram”

Barn- och ungdomspsykiatrin i länet är beroende av insatser och hjälp från andra aktörer för att klara det ökade trycket. Enligt Ylva Rosén skulle mycket barn än idag kunna få hjälp från annat håll.

– Här måste andra som jobbar nära barnen kliva in och att vi göra det tillsammans. Idag ser vi också att många väntar längre på att få hjälp och att man tror att det är hos BUP man ska få hjälpen. Om man hade sökt tidigare och i en lägre vårdnivå genom förstalinjen för psykisk ohälsa så kanske man inte behövt hamna på BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet