Köerna inom BUP är ett stort bekymmer. Foto: TT

Varannan patient får vänta för länge – vårdgarantin uppfylls inte

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn och ungdomar som söker vård hos barn- och ungdomspsykiatrin fortsätter att öka. Det ökade trycket har gjort att fler patienter får vänta alldeles för länge på att få tidig hjälp.

2016 fick fler än nio av tio barn i Örebro län en första bedömning inom vårdgarantins första 30 dagar. Men 2019 uppfylldes vårdgaranti för enbart hälften av de nya patienterna.

De långa väntetiderna är ett fortsatt stort problem i hela riket trots att staten sköt till 630 miljoner kronor förra året för att minska köerna.

Köerna till BUP

Att enbart varannat barn i länet får en första bedömning inom vårdgarantins 30 dagar är inte tillräckligt bra enligt Ylva Rosén, verksamhetschef inom psykiatri för barn och unga vuxna.

– Vi har en ambition att möta upp så snabbt som möjligt och ha en hög tillgänglighet. Så vi är inte nöjda med de här siffrorna, säger hon.

”Ingen mår bra av att vänta i en kö”

Inte heller uppfylls kravet på behandling och utredning inom 60 dagar. Här har minskningen skett från 93 till 46 procent från 2016 till 2019.

Köerna inom BUP i länet finns idag till psykologisk behandling, medicinsk behandling och neuropsykiatrisk utredning. Och dessa köer är högprioriterade att få ner enligt Ylva Rosén.

– Ingen mår bra av att vänta i en kö och det blir en dålig arbetsmiljö. Det här är högt prioriterat för oss att korta köerna,väntetiderna och skapa en bättre arbetsmiljö. Dels har vi fått resursförstärkning i form av Capio som nu också har uppdrag att göra neuropsykiatriska utredningar i Örebro. Sedan jobbar vi i vår omställning med att titta över vårdprocessen och vi försöker i högre utsträckning tillrättalägga rätt insatser till rätt patienter, säger Ylva Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet