Akrivbild. Butiken vill inte kännas vid händelsen när SVT konfronterar personalen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Butiken som sålde tobak till minderårig: ”Hade huvudet på andra ställen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en kartläggning kunnat visa hur enkelt det är för ungdomar att få tag på tobak i flera svenska storstäder. Men när SVT konfronterar en av butikerna som sålt cigaretter till minderåriga vill personalen inte kännas vid händelsen.

Tonåringar runt om i landet vittnar om att många butiker inte frågar om legitimation när de ber om att få köpa cigaretter.

För att testa påståendet följde SVT med några minderåriga gymnasieungdomar i Örebro när de besökte en mindre butik för att köpa cigaretter.

Unga rökare

Testet bekräftade det eleverna berättat: ingen legitimation efterfrågades.

”Ett ärligt misstag”

Men när SVT konfronterar butiken uppger kassabiträdet att det hela måste röra sig om ett missförstånd.

– En 17-årig tjej? Nej, det låter inte rätt. Det kan inte vara sant, säger mannen.

Jo, vi har fångat händelsen på film.

– Om det du säger stämmer så var det ett ärligt misstag. Våra instruktioner är att vi alltid ska fråga om legitimation om personen ser ut att kunna vara under 30 år.

Den här 17-åringen såg absolut inte ut att vara över 30 år...

– Jag förstår att det här är allvarligt, men jag kommer inte ihåg att det har skett. Jag måste ha haft huvudet på andra ställen.

En väckarklocka

Men vad tänker du om att du sålde tobak till en minderårig alldeles nyss?

– Det här är en riktig väckarklocka om jag ska vara ärlig. Ibland skickar jag hem personer som inte har med sig legitimation. Vi kommer bli ännu hårdare med det framöver, säger kassabiträdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga rökare

Mer i ämnet