Enligt Mona Olofsson, operativ samordnare vid Örebropolisen, vill polisen agera mer offensivt mot olaglig tobaksförsäljning. Foto: SVT

Polisen har inte möjlighet att prioritera olovlig tobaksförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Grov kriminell och organiserad brottslighet väger tyngre än att minderåriga tillåts köpa cigaretter. Polisens resurser räcker inte till för att lagföra personer som säljer tobak till minderåriga.

Det är mycket lätt för minderåriga att få tag i cigaretter i Örebro, det visar både statistik från Örebro kommun och SVT:s testköp med dold kamera.

Men trots att problemet är omfattande så saknar polisen resurser att agera.

– Vi skulle vilja agera mer offensivt, men eftersom att vi i Örebro brottas med en del grövre brottslighet så hamnar tobaksfrågan lite vid sidan, säger Mona Olofsson, operativ samordnare vid Örebropolisen.

”Det är förjäkligt”

Vad tänker du om att det är så enkelt för minderåriga ungdomar att köpa tobak idag?

– Jag tycker att det är för jäkligt på ren svenska. Butikerna har ett ansvar att hålla sig till det reglemente som finns. Gör man inte det riskerar man böter och fängelse i upp till sex månader.

Krävs en spaningsinsats

Även om polisen utför tillsyn tillsammans med kommunen och Skatteverket så är det svårt att ställa personer som säljer tobak till minderåriga inför rätta.

– Det skulle vara brottsprovokation om polisen genomförde samma test som ni på SVT gjort, och sådant får vi inte syssla med. 

– För att vi ska kunna lagföra någon så krävs en mindre spaningsinsats där vi mer eller mindre kan ta personen på bar gärning. De resurserna finns tyvärr inte idag.

Skolan spelar en viktig roll

Hur ska samhället komma åt det här problemet?

– Jag tror att det behövs ett fortsatt preventivt arbete mellan många olika myndigheter. Här spelar inte minst skolan en otroligt viktig roll, säger Mona Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.