Foto: Polisens bilder från tillslaget i Nora

Cannabisodling ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Bakom de riktigt stora cannabisodlingarna misstänker polisen organiserad brottslighet.

Den stora cannabisodlingen i Striberg är inte den enda Örebropolisen har upptäckt i höstas. Bara några månader senare, i december, hittade polisen ytterligare en stor odling i en källarlokal i Gusselby. Den utredningen pågår fortfarande, och två misstänkta män sitter häktade.

– Storleksmässigt så blir de nog ganska lika de fallen, och båda två visar på att det är en yrkeskunskap bakom, säger åklagaren Inger Sandström.

Basketdomare odlade cannabis

Ökar med 400 procent

Narkotikaproduktion är något som ökar dramatiskt. I Örebro län har antalet anmälningar stigit från 2 fall år 2002 till 26 fall år 2012, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Grannlänet Västmanland följer samma trend, liksom riket i stort.

I hela landet har de anmälda fallen av narkotikaframställning från 135 år 2002 till 693 år 2012. Det är en ökning på 400 procent på tio år. Enligt polisen är det framför allt cannabisodlingar det handlar om. Dels upptäcks allt fler stora industriodlingar. Men framför allt ökar också antalet mindre odlingar i lägenheter.

Organiserad brottslighet bakom

Redan 2008 och 2010 gjorde Örebropolisen flera tillslag mot stora cannabisodlingar i länet, i bland annat Ställberg och Hjortkvarn. De var del av en större våg, som enligt Rikskriminalpolisen öppnade dörrarna för stora cannabisodlingar i Sverige.

– Det var vietnamesiska kriminella organisationer som satte upp odlingar över hela Nordeuropa i princip. Det var startpunkten för att marknaden bereddes för marijuana. Senare har fler svenskar tagit över produktionen, säger Stewe Alm, som är narkotikaexpert på Rikskriminalpolisen.

När det gäller stora odlingar, som den i Striberg, så tror både polis och åklagare att det ligger större kriminella organisationer bakom. Men de är svåra att komma åt. 

– Det är ju frustrerande, för det är ju det man vill givetvis. Vi försöker jobba på och leta efter de spår vi kan för att gå bakåt. Men det är svårt att göra det, säger Inger Sandström.

Narkotikaframställning

Antal anmälda brott:

Örebro län

2002: 2

2012: 26*

Västmanlands län

2002: 2

2012: 27*

Hela riket:

2002: 135

2012: 693*

*Statistiken för 2012 är preliminär.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketdomare odlade cannabis

Mer i ämnet