Polisens tekniker på plats för att undersöka platsen där den döda personen hittades. Foto: Thomas Wedin / SVT

Polischef omplacerades i samband med mordutredning – nu kräver han skadestånd

Publicerad

Polisförbundet kräver skadestånd för en polischef som omplacerades i samband med utredningen av mordet på en 45-årig kvinna i maj 2018, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Chefen omplacerades samtidigt som spaningsledare Peter Springare efter intern kritik för vilka utredningsinsatser som sattes in då kvinnan rapporterats som försvunnen.

I en förhandlingsframställan från Polisförbundet står det bland annat:

”Polisförbundet betraktar den vidtagna åtgärden som att Polismyndigheten har genomfört en otillåten bestraffning eller disciplinpåföljd genom vidtagna åtgärder mot [polismannens namn]. Polismyndigheten har inte heller förhandlat de vidtagna åtgärderna.”

Kritik mot initiala instatser

I fallet med den mördade kvinnan rubricerade polisen först fallet som människorov och det tog över fyra dagar innan kroppen hittades.

Enligt Mats Rupla som är chef på polisens hundenhet hade kroppen sannolikt hittas tidigare om man istället vidtagit de utredningsåtgärder som görs i samband med rubriceringen ”försvunnen person”.

– Det är jag övertygad om, sa han till SVT Örebro i juni 2018.

Oklart om Springare kräver skadestånd

Nu yrkar Polisförbundet på skadestånd för den omplacerade chefen enligt framställan om förhandling som lämnades in till Arbetsgivarverket i februari.

– Förhandlingen har inte ägt rum än. I övrigt vill jag inte lämna några kommenterar om ärendet, säger förbundsjurist Fredrik Westin till Nyhetsbyrån Siren.

Inte heller vill han kommentera om ett liknande skadeståndskrav framförts för Peter Springares del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta mordet på Örebrokvinnan

Mer i ämnet