Första rättegångsdatumet satt efter upploppet i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer som åtalats för grovt blåljussabotage, alternativt våldsamt upplopp, efter upploppet vid högerextreme Rasmus Paludans manifestation i Örebro under påskhelgen kommer att få sin sak prövad redan nästa vecka.

Huvudförhandlingen mot de fyra männen startar i Örebro tingsrätt torsdagen den 16 juni och fortsätter sen den 17 och 20 juni.

För lagman Lars-Gunnar Lundh blir det första gången som han ska döma i en rättegång som gäller blåljussabotage. Nu förbereder han sig genom att läsa på om lagstiftningen och de rättsfall som redan avgjorts.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Man försöker ju också prata med kollegor som har jobbat i såna här fall men ännu så länge finns det inte så många. Det man inte gör är att läsa på om fallen – det man ska döma är ju det som presenteras under i domstolssalen.

De fyra männen prövas var och en för sig men bevisningen kommer delvis att vara samma för alla fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet