Snavlunda skola Foto: SVT

Dålig luft på Askersundsskola – kräver omfattande renovering

Uppdaterad
Publicerad

Inomhusklimatet på Snavlunda skola i Askersund håller inte måttet. Därför har luftrenare satts in som en tillfällig lösning. Men för att lösa problemet på lång sikt så behöver eleverna evakueras till en annan skola.

Vårterminen 2019 gjordes luftmätningar i skolan som visade inomhusklimatet inte var godkänt, sedan dess har luftrenare suttit i lokalerna.

Men luftrenarna är ingen långsiktig lösning, skriver Askersunds kommun i ett pressmeddelande. Skolbyggnaden behöver en omfattande renovering och därför kommer Snavlundaeleverna att få gå på Rönneshytta skola under kommande läsår.

– Personer som är allergiska eller överkänsliga kan uppleva luften som irriterande. Den irritationen går över så fort man kommer ut ur lokalerna. Luftrenarna råder bot på problemen nu och de kommer att finnas kvar på skolan resten av vårterminen. Men för att avhjälpa problemet långsiktigt måste vi renovera, säger Mårten Eriksson, teknisk chef på Askersunds kommun.

Ska evakueras till Rönneshytta

– Den renoveringen bedöms ta så lång tid att eleverna i Snavlunda skola behöver evakueras till Rönneshytta under hela nästa läsår. Förskolan bedöms dock kunna vara kvar i Snavlunda, eftersom hela byggnaden inte renoveras på samma gång, säger Anneli Döragrip, tillförordnad barn- och utbildningschef i Askersunds kommun.

Kommunen bedömer att luftrenarna gör att eleverna kan gå kvar i skolan terminen ut.

Barn- och utbildningsnämnden ville tidigare i år lägga ner Snavlunda skola, men de ändrade sig när de insåg att en stängning av skolan inte skulle ge särskilt stor ekonomisk vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.