Alva Edstam är uttagen till distrikslaget och kommer spela i riksturneringen Stålbucklan i påsk. Foto: SVT / Karro Carlson

Örebro hockeys unga skyttekung uttagen till distriktslaget

Publicerad

En av Alva Edstams önskningar inför 2018 var att bli uttagen till distriktslaget i ishockey. En önskan som gått i uppfyllelse och innebär spel i Stålbucklan i påsk.

Med sina 14 år är Alva Edstam yngst i Örebro hockeys damlag. Och skyttekung. Nu har hon även blivit uttagen till distriktslaget inför cupen Stålbucklan.

– Det känns bra. Det är de bästa tjejerna i distriktet som blir uttagna, så det känns riktigt stort, säger hon.

Matchsäsongen avklarad

De är knappt 20 spelare som åker och de flesta i laget har hon spelat med innan. Nu i slutet på säsongen är matcherna med damlaget över och det är träning som står på schemat för Alva. Att bli uttagen till distriktslaget har hon kämpat för länge.

– Jag fick koll på cupen för några år sedan och har vetat om att jag kan bli uttagen. Så jag har försökt öva extra på det som tränarna påpekat.

”Kul att det finns för tjejer”

Cupen har funnits sedan 2006 och spelas av tjejer i åldrarna 14 till 16 år.

– TV-pucken för killarna är ju äldre, men jag tycker det är kul att det blev en för tjejer också och nu har den ju funnits ett tag. Jag ska satsa på att komma med nästa år också.

Den 29 mars till 2 april avgörs Stålbucklan i Sundsvall. Cupen motsvarar killarnas TV-pucken och förra året sändes finalen i SVT 1 och SVT Play.

Om Stålbucklan

Stålbucklan är en riksomfattande distriktslagsturnering för flickor, sedan 2012 i Svenska Ishockeyförbundets regi. Turneringen har funnits sedan 2006 och startade som en årlig turnering med sammansatta lag för flickor mellan 14 och16 år.

Stålbucklan har sedan starten utvecklats för varje år, såväl spelarna på isen som organisationen kring lagen och turneringen. Stålbucklan är ett viktigt steg i mitten av ”Utvecklingsstegen”och syftet är att behålla spelare och skapa matchtillfällen med och mot jämnåriga för så många spelare som möjligt.

Finalen 2017 sändes på SVT1 och SVT Play och hade en tittarsiffra på hela 270.000 tittare och inför turneringen 2018 är det rekordmånga lag som deltar – 18 stycken.

Källa: Svenska Ishockeyförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.