Snart ska skrot bli konst. Här har Niklas Fännick just börjat arbeta på det som ska bli en stor skulptur av en kameleont. På marken ligger ett av de brunnslock som senare blev kameleontens ögon. Foto: Jessica van Doorn Fännick

Därför gjorde konstnären en blå skrotkameleont

Uppdaterad
Publicerad

En tidningsartikel om kameleonter, en blå gata och ett stort intresse för järnskrot.
Det är tre viktiga orsaker till att konstnären Niklas Fännick fick idén till statyn som nu ska få en fast plats i Örebro.
– Det är en tankestuvning med rörliga ingredienser som kokar, säger han till SVT.

2017 hade utomhusutställningen Open art bestämt att delar av den centrala Olaigatan skulle målas blå och stängas av för biltrafik.

Konstnären Niklas Fännick fick i uppdrag att göra en stor skulptur till gatan. Han började fundera på vad han skulle göra – och läste då en artikel om kameleonter i tidningen National Geographic.

– Kameleonter över lag, som jag förstod det, använder sig inte av färg för att gömma sig i första hand. Det handlar mycket om känslostämningar. Så blått är en avslappnad kameleont. Det tyckte jag var en kul tanke, säger Niklas Fännick.

Vill inte slänga skrot

Materialvalet var lätt: återanvänd metall.

– Jag omger mig mycket med metallskrot i min vardag som konsthantverkare. Så försöker jag hitta uttryck i metallen som jag kan ta tillvara på, för jag tycker att det är onödigt att kasta iväg något som jag faktiskt kan använda.

Den stora kameleonten, som bland annat är tillverkad av gamla bildelar, fick namnet ”National Geotraffic”. För både Fännicks konstverk och deras titlar brukar ha en humoristisk underton.

– Jag tycker att det är kul att skoja. Det är kul när folk uppfattar en rolighet och jag vill att folk ska få en bra känsla. Jag hade faktiskt en period när jag tänkte att jag skulle hitta på lite vackrare namn. Men det kändes bara fånigt och forcerat, säger Niklas Fännick.

Snart ska kamelonten lämna industriområdet där den förvaras och få en fast placering i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tar selfies med konsten

Nu hoppas han att kameleonten får stå och vara blå och lugn på ett väl synligt ställe i Örebro.

– Jag skulle vilja att den hamnar någonstans där folk kan ha nytta av den och ha roligt åt den. Jag vill inte att den hamnar någonstans där folk inte kan se den. Det är kul när folk tar selfies med konstverken och samlas kring dem. En plats som lever och där den kanske kan bidra till att den är mer levande – det skulle jag tycka om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Open art i Örebro

Mer i ämnet