Med ögon stora som gatubrunnar står Niklas Fännicks stora kameleontskulptur och tittar ut över ett industriområde. Snart ska verket fraktas bort härifrån, så att alla som vill kan få se det igen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här står populära skulpturen – i ett stängt industriområde

Uppdaterad
Publicerad

I ett låst industriområde står ett av de mer uppmärksammade verken från den stora utomhusutställningen Open art 2017.
Redan då köptes skulpturen in av Örebro kommun.
Efter lång väntan ska den nu till slut få en permanent plats i staden.

En kameleont gjord av gammalt järnskrot stod granne med Örebro slott under utställningen Open art 2017.

Verket var populärt, bland annat hos de barngrupper som guidades runt bland konsten. När utställningen var över beslutade Örebro kommun att köpa in skulpturen.

Men efter det försvann den från gatorna.

Bakom taggtråd

Nu står skulpturen ”National Geotraffic” av Niklas Fännick bakom låsta grindar och taggtråd på ett industriområde i väntan på ett beslut om var den ska placeras.

– Under våren kommer vi att offentliggöra den nya placeringen. Så till sommaren kommer man kunna se verket ute på stan igen, säger konstintendenten Johan Norling på Örebro kommun.

Under tiden som skulpturen har stått uppställd på lastpallar på industriområdet, har en särskild grupp arbetat med att ta fram förslag på lämpliga platser. De har kontrollerat många faktorer, som till exempel var verket kan stå säkert och var det passar in i omgivningen.

– Det är för att väga ihop allt det här som vi har en stor expertgrupp som tar ställning till den nya placeringen. Det är det som har tagit tid, säger Johan Norling.

Johan Norling har hand om Örebro kommuns offentliga konst.

Hamnar kanske en bit ut

Det är dock inte troligt att ”National Geotraffic” får samma slottsnära placering som tidigare. Citykärnan har under senare år fått flera nya verk. Det betyder att andra delar av kommunen nu står på tur.

– När vi får möjligheten att placera ut konstverk som har köpts in, så brukar vi prioritera områden där vi inte har någon konst sedan tidigare. Ofta är det i ytterområden, eller längre från stadskärnan, säger konstintendenten Johan Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Open art i Örebro

Mer i ämnet