Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Dement äldre skulle röntgas – vårdaren lämnade och röntgade sig själv

Publicerad

En dement äldre från Hallsberg som skulle röntgas på USÖ lämnades ensam på avdelningen av sin vårdare. Vårdaren som följde med hade nämligen en egen remiss till röntgen och passade på. Nu får vårdaren en varning.

När vårdaren och brukaren i somras åkte till USÖ för att den dementa äldre skulle röntgas ville vårdaren slå två flugor i en smäll.

Vårdaren hade nämligen en egen remiss till just röntgen och tänkte ta chansen att uträtta sitt egna ärende.

Under tiden som vårdaren gick in på röntgen överlämnade denne ansvaret för den äldre till den förbluffade personalen på röntgenavdelningen.

”Vid ett par tillfällen var vi inne hos vårdaren då patienten var orolig och kissnödig. Då jag inte alls kände till patientens förmågor ville jag ha vårdarens hjälp att ta hand om patienten och ta honom till toa. Vårdaren tyckte att vi kunde uppmana patienten att kissa i blöjan” står det i röntgenpersonalens anmälan om avvikelse.

Vårdarens röntgenbesök tog 45 minuter men det uppskattades inte av vårdarens arbetsgivare, Hallsbergs kommun, som nu utdelat en skriftlig varning och skriver att de ser mycket allvarligt på händelsen.

Vårdaren tillbakavisar uppgifterna

Till SVT Nyheter Örebro säger vårdaren att denne har en annan bild av händelseförloppet. Vårdaren medger att hen gjort fel men hävdar bland annat att personalen på USÖ erbjöd sig att ta hand om den äldre. Vårdaren tillbakavisar även uppgifterna om att hen sagt att den äldre skulle kissa i blöjan.

Tillsammans med facket driver vårdaren att kommunen ska häva varningen och ta hens redogörelse från händelsen i beaktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer