Caroline Månsson uppmärksammar manifestationen Foto: SVT

Demonstration mot resursbrist inom vården

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation för bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet inom vården ska hållas runt om i Sverige den 4 september. ”Nu är måttet rågat” säger Agneta Lenander som har stöttat engagemanget i Örebro.

Örebro och 25 andra orter har genom frivilliga initiativtagare skapat evenemang i form av demonstrationer, panelsamtal och föreläsningar under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

Caroline Månsson studerar undersköterskeprogrammet i Örebro och har satt upp affischer runt omkring i staden för att uppmärksamma manifestationen. Genom yrkesföreningen Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor (SUSF) fick hon höra om det nationella upproret och frågade sig varför Örebro inte var med på kartan.

Hoppas nå fram till många

– Det var ingen som hade tagit initiativet i Örebro, men då efterlyste jag om det fanns fler intresserade och tänkte att i så fall kör vi. Nu är vi tre stycken som planerar manifestationen här i Örebro och hoppas på ett stort genomslag.

Bakom uppropet står nätverket Florencegruppen som tidigare skrivit debattartiklar och försökt lyfta frågor inom vårdyrket.

Varför gör ni det här nu?

– Det har gått för långt. Vi har försökt på alla sätt och vis under flera år att berätta att det blir värre och värre förutsättningar för både personal och patienter. Varje sommar kommer rubriker om att patientsäkerheten är hotad, och när hösten kommer så låter det ungefär ”men det gick bra ändå”. Men det har ett pris som vårdpersonalen betalar och det vill vi att allmänheten ska veta om, säger Agneta Lenander, sjuksköterska i Landskrona och del av Florencegruppen.

Vill se flera förändringar

Manifestationen riktas mot politiker och tjänstemän. Kraven är bland annat tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, adekvat löneutveckling över arbetslivstid och färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården.

– Nu är måttet rågat och vårt syfte är att vi börjar diskutera på allvar. Som sjuksköterskor har vi ingen rätt att strejka längre och om vi inte har rätt att strejka måste vi ha rätt att säga att så här ligger det till. Det är fantastiskt att se att så många människor engagerar sig i det här, säger Agneta Lenander.

Hittills har 270 personer intresserat sig för evenemanget i Örebro på Facebook. Demonstrationen kommer äga rum på Våghustorget i centrala Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer