Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ungdomarna om vad de tycker om städandet. Bakre raden från vänster: Tala Shaquara, Moa Granqvist and Mohammad Jawo. Främre raden från vänster: Jennifer Khalaf, Anai Castillo, Eliab Berihu, Vincent Miller. Foto: SVT

Utmaningen: 500 minuter av städning blir en resa till tivoli

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna är glasklara: Gör eleverna i årskurs sex på Mellringeskolan och Wallerska skolan ett tillräckligt bra jobb väntar en belöning i form av en betald resa till Stockholm och Gröna lund.

– Projektet som vi kört tillsammans med kommunen i två-tre månader går ut på att eleverna städar i parkerna här i Varberga, berättar Albana Zoric som är fritidsledare på Varbergagården.

Genom ett poängsystem samlar eleverna ihop poäng baserat på hur länge de städar. För varje minut de städar belönas de med ett poäng. För att få följa med på resan som betalas av Örebro kommun krävs att eleverna samlat ihop 500 poäng.

”Köttat på i alla väder”

När SVT träffar städpatrullen i Vox-parken är det sista städtillfället innan det bär av mot Stockholm den 27 maj. Totalt är de 21 stycken sjätteklassare som kvalificerat sig till att följa med på resan. 

– De har varit så duktiga och köttat på i alla väder, även i snö och spöregn. Så jag är väldigt stolt över dem och ser väldigt mycket fram emot det här. Vissa av dem har ju aldrig varit utanför Örebro ens, konstaterar Albana Zoric.

Starta klippet för att höra vad eleverna ser mest fram emot med att få besöka ”Grönan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer