Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Swaffer från Statens Haverikommission berätta om utredningsarbetet. Foto: Transportstyrelsen/TT

Dokument visar: Inga kända fel på kraschade planet

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer miste livet i flygkraschen i Örebro. Nu pågår ett omfattande utredningsarbete för att försöka slå fast vad som orsakade haveriet. Enligt dokumentation som SVT har tagit del av fanns det inte några kända fel med planet.

– Maskinen var okej. Den var servad och hel, säger Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen.

13 sekunder. Så lång tid tog det från start till krasch enligt data från flygbevakningstjänsten Flightradar24. Exakt vad som hände under de sekunder som planet var upp i luften är det ingen som vet i nuläget.

Statens haverikommission är på plats vid Örebro flygplats för att i samarbete med polisen försöka ta reda på vad som föranledde olyckan på torsdagskvällen.

SVT har tittat närmare på det aktuella flygplanet. Planet, som är av modellen DHC-2 Turbo Beaver, tillverkades av ett kanadensiskt bolag 1966 och kom till Sverige 1989. Det ägs av ett företag i Skåne och lånades ut till Örebro fallskärmsklubb under veckan.

”Maskinen var luftvärdig”

Alla flygplan som används i Sverige ska ha ett luftvärdighetsbevis och ska genomgå årliga kontroller för att få fortsätta flygas.

SVT har tagit del av det senaste granskningsbeviset för olycksplanet som visar att det kontrollerades och godkändes av en luftvärdighetsorganisation i Danmark i slutet av mars i år. Beviset gäller till och med april 2022, enligt Transportstyrelsen.

– Vad vi kan se i vår dokumentation så var maskinen luftvärdig, säger Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen.

Efter olyckan har han gått igenom de uppgifter som myndigheten har om flygplanet.

– Vi kan inte hitta några konstigheter. Hade det funnits problem som skulle kunna påverka flygsäkerheten på något sätt så hade inget bevis utfärdats, säger Jerry Köhlström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Flightradar24-grundaren berätta om vad man kan se har hänt planet. Foto: TT/Jeppe Gustafsson/SVT

Ett tillbud tidigare

Tittar man i historiken har det aktuella planet gjort över 30 turer sedan i måndags – varav runt tio under olycksdagen.

– Allting fungerade fram till kraschen. Nu vill alla veta vad som hände, säger Jerry Köhlström.

En sökning i Statens haverikommissions databas visar att flygplanet varit inblandad i ett allvarligt tillbud tidigare, men det var inget som hade med planets funktionalitet att göra. Det handlade om en händelse förra året då planet kom nära ett annat plan på startbanan varpå en undanmanöver fick genomföras för att undvika kollision.

13 sekunder. Så lång tid tog det från start till krasch enligt data från flygbevakningstjänsten Flightradar24. Foto: TT

Vid 19.20-tiden torsdagen den 8 juli inkom larmen till SOS Alarm. Ett flygplan med nio personer ombord hade kraschat i närheten av Örebro flygplats.

Tidigt stod det klart att det handlade om en mycket allvarlig olycka och polisen meddelade att flera personer hade omkommit. Klockan 01.18 natten mot fredag meddelade polisen att samtliga nio ombord, en pilot och åtta fallskärmshoppare, hade omkommit.

Statens haverikommission utreder nu händelsen i samarbete med polisen.

Örebro kommun har aktiverat sin kommunala krisgrupp, POSOM-gruppen, och har upprättat ett krisstödcentrum för anhöriga ute vid flygplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet