Domaren: Därför döms Eliasson till tolv år

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Eliassons grövsta brott, den brutala våldtäkten vid Eurostop i Örebro, satte ribban för Eliassons höga fängelsestraff. Det berättar domaren i målet, Per Grevesmühl, för Tvärsnytt.

Kvinnan i 20-årsåldern var på väg hem från centrala Örebro på natten när hon överfölls av Niklas Eliasson på en byggarbetsplats i ett område nära Eurostop. Han slog henne, band hennes händer med buntband, och hotade henne med kniv. I en och en halv timme pågick de brutala övergreppen, enligt åtalet. Niklas Eliasson har erkänt gärningen.

-Man utgår i bedömningen från det allvarligaste brottet. I det här fallet är det den grova våldtäkten vid Eurostop. Straffvärdet för den bedömdes till omkring sju år. Sedan går man vidare till de näst allvarligaste brotten, säger Per Grevesmühl om onsdagens dom.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Åklagaren hade yrkat på högre

Tingsrätten dömde Niklas Eliasson till tolv års fängelse och sammanlagt närmare 800.000 kronor i skadestånd. Men åklagaren hade yrkat på fjorton års fängelse. Per Grevesmühl säger att det lägre straffet beror på att tingsrätten friar Eliasson från bland annat två våldtäktsförsök. Dessutom bedömde tingsrätten en åtalspunkt om grov våldtäkt som våldtäktsförsök.

-Åklagaren har yrkat på att han ska dömas för allt, men han frikänns i vissa delar, och då har domstolen kommit fram till att tolv år är ett rimligt straff, säger han.

Erkännanden viktiga

Även Eliassons erkännanden har vägts in i tingsrättens bedömning.

-Hans aktiva medverkan och hans psykiska hälsa är strafflindrande, säger Per Grevesmühl.

Men åklagaren Pia Åsberg är kritisk. Hon anser att tingsrätten har dömt Niklas Eliasson nästan helt och hållet utifrån hans egna erkännanden.

-Jag tycker att man kanske har tagit lite för lite hänsyn till vad målsäganden har berättat har hänt vid de tillfällena, säger Pia Åsberg.

Åklagaren har ännu inte bestämt om hon kommer överklaga. 6 juli är sista dag att överklaga tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet