Foto: SVT

Dramatisk ökning av dopningsbrott i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda dopningsbrott har ökat dramatiskt i Örebro län de senaste tio åren. Enligt polisen beror det på riktade insatser.

Sedan 2005 har antalet anmälda dopningsbrott i länet ökat med 290 procent. Från 18 anmälningar 2005 till 70 stycken ifjol, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

– I början av 2010 inledde polisen i Örebro en riktad insats mot dopningsbrott där vi tillsammans med Dopningsmottagningen utbildar operativ personal. Hittills har vi gjort ett tiotal tillslag, säger Tony Qurioga, som arbetat med dopningsbrott sedan 2010, till SVT Örebro.

Fjolårets siffra är dock lägre än både 2012 och 2013 då över hundra dopningsbrott anmäldes årligen. Enligt Tony Qurioga beror minskningen på att polisen fick prioritera andra brott.

– Just då var det väldigt stökigt med olika gänggrupperingar i Örebro och en av insatserna fick ställas in.

Blivit vanligare

Även om dopningsbrotten ökat de senaste tio åren vill polisen inte uttala sig om antalet dopade personer blivit fler. Men enligt Dopningsmottagningen har det blivit vanligare.

– Försäljningen av anabola steroider har ökat enormt på internet och det är mycket lätt att få tag på preparat. Det gör att nya grupper börjat dopa sig, säger kuratorn Kurt Skårberg på Dopningsmottagningen.

Vad kan polisen göra för att vända trenden?

– Det vi kan göra är att fortsätta med våra riktade insatser och bredda kunskapen hos både utredare och personal i yttre tjänst. Målet är det ska finnas med i det vardagliga polisarbetet. Om upptäcksrisken ökar tror jag att fler skulle avstå, säger Tony Qurioga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.