Påsk är inte bara en kristen högtid utan en även helg där maten står i centrum. För många är lax, ägg, sill och Janssons frestelse en självklarhet, även om allt fler vegetariska alternativ tar plats på bufféborden. Men smakar det så kostar det, och ska det ätas lax så kostar det mer.
Enligt SCB:s Konsumentprisindex har den rökta och gravade laxen blivit drygt åtta procent dyrare sedan förra påsken. Däremot har inte mycket hänt med priserna på ägg och godis.
Nya köpmönster
– Man märker att prismedvetenheten ökar starkt och att folk tittar mer på vad de handlar, så det blir en skillnad i köpmönstret, säger Edvin Danielsson.
Han konstaterar att världsläget har ökat företagens transport- och energikostnader, vilket i slutändan gör att priserna höjs ute i butik.
Pensionären Eva Wisén tvekar inte:
– Kaffe tycker jag har blivit väldigt dyrt, säger hon.
Möt butikschefen Edvin och flera av hans kunder i klippet
Prisutvecklingen i procent på tio år
– Lax, +37, 3
– Potatis, +23,2
– Sill, +40,7
– Godis (ej choklad), +10,5
– Ägg, +14,1
– Choklad, +10,5
Källa: SCB