Jonas Ludvigsson, professor i epidemiologi fick hela inkorgen full med påhopp och hat efter sin senaste publicering. Foto: SVT

Efter hatstormen – nu lämnar örebroläkaren all covidforskning

Uppdaterad
Publicerad

Professor Jonas F Ludvigsson väljer att inte forska mer på ämnet covid-19. Det efter att han fått mängder med påhopp och hot i sociala medier efter sin senaste publicering.

Hans forskning har kommit fram till att det är låg risk för barn att bli svårt sjuka i covid-19 och att det inte är troligt att barn driver pandemin. Resultat som ifrågasatts och kritiserats, inte bara i Sverige.

Men efter en studie som publicerades i januari där han utifrån registerdata visade att få lärare och barn i grundskolan behövt intensivvård, trots att skolorna hållit öppet övergick kritiken till påhopp och hot enligt Jonas Ludvigsson, professor i epidemiologi.

”Inte värt det”

Nu väljer han därför att lämna all covidforskning och ägna sig åt annat, något som Läkartidningen rapporterat om.

– Hälsa och välmående går först, konstaterar Jonas Ludvigsson i en intervju med SVT Örebro. När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova då är det inte värt det. På sätt och vis är det ändå tråkigt för det betyder att den andra sidan har vunnit.

Anonyma hot

När SVT gör en snabb genomgång av twitterflödet där kritikerna uttalar sig finns både forskare och journalister från andra länder med. De hårdaste kommentarerna kommer ibland från personer som har namn och bild i sina profiler, men många kommer från anonyma konton utan avsändare.

Avslutar studierna

Nu kommer Jonas Ludvigsson att avsluta några påbörjade studier innan han helt lämnar forskningen kring covid-19.

Jonas Ludvigsson har avböjt att medverka i en intervju framför kameran på grund av den senaste tidens händelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.