I år har gränsvärdena för bly, fenol och bisfenol A i vardagsprylar sänkts. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter larmen – nu blir det skärpta regler för kemikalier i vardagsprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att minska de farliga kemikalierna i vår vardag fortsätter. Flera förbud väntar på att införas och redan i år har vissa gränsvärden sänkts.

Kunskapen om kemikaliers påverkan på människors hälsa ökar och nu kommer flera nya skärpta regler för vad som egentligen får finnas i vardagsprodukter, det skriver region Örebro län i ett pressmeddelande.

Barn extra känsliga

Bland annat har gränsvärdena för bly, fenol och bisfenol A i leksaker sänkts i år. Under nästa år kommer halterna av sexvärt krom sänkas. Alla ämnen kan påverka vår hälsa negativt och barn är extra känsliga.

– Att man har sänkt gränsvärdet för bland annat bly är jättebra. Det är ett ämne där vi inte vet någon nivå som är säker och inte påverkar hälsan, säger Katja Hagström, filosofie doktor i miljövetenskap på Arbets- och miljömedicin i Örebro.

33 farliga ämnen

Från och med den 1 november 2020 har Eu-kommissionen beslutat att förbjuda 33 farliga ämnen i kläder och hemtextilier.

Förbudet kommer att gäller bland annat kläder, lakan, handdukar och inredningstextilier som vi kommer i kontakt med. Dessutom ingår tyger i bilar, bussar samt möbler i offentliga miljöer.

– Eftersom speciellt kläder bärs nära kroppen finns det också en risk att vi exponeras mycket för dessa kemikalier så därför är det mycket bra att skärpta regler införs, säger Katja Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.