Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mustafa Aljiburi stod tidigare Rawa Majid nära. Hör SVT:s reporter Diamant Salihu förklara hur Aljiburi blev en måltavla i den blodiga gängkonflikten. Foto: Sociala medier

Både dömd och offer har kopplingar till Örebro län – barndomsvännen: ”Chockad”

Uppdaterad
Publicerad

En av de män som döms till döden efter mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak kommer från Örebro, enligt uppgifter till NA. Den mördade gängledaren har också tydliga kopplingar till Örebro län kan SVT Nyheter Örebro avslöja.

Det var i januari som gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts ihjäl i Bagdad på en vältrafikerad väg.

SVT Nyheter Örebro kan berätta att den mördade gängledaren har kopplingar till länet, där han gått högstadieskola i en kommun i Örebro län. Han kom senare att bli en av ledargestalterna i det kriminella nätverket Foxtrot.

– Det kom som en chock att han var högt uppsatt kriminell med tanke på att han var miskin (tillbakadragen, blyg, reds anm), säger en barndomsvän som gick i samma högstadieskola.

”Inte kriminell”

Barndomsvännen fortsätter att beskriva ”Benzema” som en trevlig vän.

– Han var snäll och inte alls bråkig eller kriminell. Men han gick här i några år och flyttade direkt till Stockholm efter högstadiet. Ganska lätt hänt att man hamnar i kriminalitet i storstaden, han kanske valde den vägen då, säger han.

UD: ”Mycket allvarligt”

UD ser allvarligt på uppgifterna om att två svenskar döms till döden och skriver att Sverige och EU fördömer dödsstraff.

”Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas”, skriver UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.