Tomas Koskela hoppades att barnen skulle få stanna i länet. Foto: SVT

Efter olyckan: nu är båda föräldrarna döda

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om en allvarlig trafikolycka i Ekebykorset på E18 i Karlskoga. Konsekvenserna blev ödesdigra, pappan dog samma kväll och nu har också mamman, som legat försjunken i koma fram tills i söndags, avlidit.

– Barnen är såklart helt förkrossade. Det är svårt för barnen att ta in att deras hem ska säljas och att de ska bo någon annanstans nu, säger Tomas Koskela som är morbror till de tre nu föräldralösa barnen.

Sedan olyckan inträffade i augusti har Tomas stridit för att få vårdnaden om barnen, men trots det är framtiden för barnen fortfarande oviss, menar han.

Olycksdrabbade Ekebykorset

– Barnen har fått en tillfällig vårdnadshavare, det är en person vi inte känner. Men vi hoppas att det permanenta vårdnadsskapet ska gå till någon i vår släkt, och att vi får bli familjehem till det yngsta av syskonen.

Två av barnen flyttas till Södertälje

De två äldre syskonen är autistiska vilket gör att de har en del särskilda behov. Nu ska de därför flyttas till ett gruppboende utanför Södertälje.

– Vi ville helst att de skulle få stanna i länet så att vi kan åka och hälsa på dem lättare, men vi har fått sagt att det inte är möjligt och att vi inte heller har något att säga till om, säger han.

Riktar kritik mot socialförvaltningen

Trots distansen tror han att det nya gruppboendet i Södertälje kommer bli bra för de två äldsta barnen.

– Det tror jag. Men något jag tycker är konstigt är att socialförvaltningen inte har engagerat sig i att se till att barnens tillhörigheter kommer med i flytten. Det antar de att vi ska ordna, trots att de samtidigt säger att vi inte har någon rätt att engagera oss.

Vill tacka många

Men även i sorg och mörka tider finns ljus. Tomas Koskela vill rikta ett särskilt tack till familjeenheten i Karlskoga och till gruppboendet Gästis där de äldre syskonen bott hittills.

– Jag kan säga att chefen på Gästis har gjort allt och mer än vad hon kan för att hjälpa barnen. De har varit helt fantastiska, säger han.

Kompisar köper leksaker åt barnen

Under SVT:s samtal med Tomas dyker plötsligt ett gäng 11-åringar upp.

– Det är min sons kompisar som kommer här. De har varit och köpt leksaker till det yngsta syskonet eftersom att de tycker så synd om honom. Det är otroligt hur mycket empati det finns, säger Tomas Koskela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet