Foto: Trafikverket/SVT

Ekebykorset kan bli ett undantag för Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens trafikolyckor i Ekebykorset i Karlskoga har över 1.000 personer skrivit under en protestlista och kräver att korsningen byggs om. Trafikverket bekräftar att en ombyggnation är på gång – men att den kommer dra ut på tiden. Tidigast 2018 kommer korsningen vara mindre trafikfarlig.

– Den här korsningen är livsfarlig, det sker olyckor hela tiden. Det finns mycket barn i området, vi har barn och vi är oroliga, säger Helen Hallner Valdemarsson till SVT Nyheter Örebro, det kunde vi berätta redan i morse.

Karlskoga kommun berättar att det pågår ett arbete som ska göra Ekebykorsningen säkrare, men säger samtidigt att korsningen inte är kommunens ansvar.

– Jag vill poängtera att det är Trafikverket som är ansvarig för E18 och den här korsningen och det är de som avgör vad som kommer att göras, säger Bosse Björk som är samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

Ombyggnation klar senast 2019

Trafikverket meddelar att de planerar en ombyggnation av Ekebykorset och att den nya korsningen ska vara klar senast 2019.

Läs mer: Barnen har ingen vårdnadshavare som kan ta hand om dem efter olyckan i Ekebykorset.

Men de som skrivit under namninsamlingen ställer inte bara krav på en långsiktig ombyggnation, utan också att Trafikverket vidtar kortsiktiga åtgärder som förhindrar att nya olyckor inträffar.

Kan komma kortsiktiga åtgärder

Ylva Gustafsson Höjer är enhetschef på Trafikverket och säger att de i normala fall inte vidtar den typen av kortsiktiga åtgärder, men öppnar upp för att Ekebykorsningen kan bli ett undantag.

– Eftersom vi får så mycket synpunkter på den så har vi funderat på att måla räfflor så att det durrar i bilen, säger Gustafsson Höjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet