Foto: SVT

Elevflytt ska följas upp med forskning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra miljoner ska satsas på forskning i samband med flytten av elever från Vivallaskolan.

Imorgon ska kommunen klubba igenom beslutet.

Från och med höstterminen i år börjar inga nya högstadieelever på Vivallaskolan i Örebro. Anledningen är att skolans högstadium successivt ska läggas ned.

Förändringen innebär att eleverna i fortsättningen delas upp i nya klasser och bussas till Lillån, Engelbrekt- och Gumaeliusskolan.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Fyra miljoner på forskning

Genom flytten hoppas Örebro kommun att öka studieresultaten och få en mer välfungerande integration. Kommunen vill nu satsa pengar på att följa upp effekten av förändringarna.

Under morgondagen ska Programnämnd barn och utbildning besluta om att satsa fyra miljoner kronor på forskning i samband med elevernas flytt till anvisningsskolorna. Något som ska fylla flera syften, enligt Jessica Ekerbring (S), som är ordförande i nämnden.

– De här forskarna har olika utgångspunkter. En del är att följa elevernas skolresultat och se hur de eventuellt skulle förändras. En annan del är det sociala, hur blir det i gruppen? Känner man sig trygg och känner man trivsel?, säger hon.

Intervju med elever och personal

Tre forskare vid Örebro Universitet ska arbeta med olika undersökningar, till exempel handlar det om att intervjua elever, både de som flyttat men också deras nya klasskamrater, personal och vårdnadshavare, berättar Jessica Ekerbring.

– Syftet är också att vi ska försöka få så mycket erfarenheter vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet