Birgitta Gunnarsson är länsövergripande anhörigkonsulent för psykisk hälsa i Örebro län. Foto: Privat

En hel vecka med psykisk hälsa i fokus

Publicerad

Föreläsningar fyllda med personliga erfarenheter, men också råd om kost och motion för att förebygga psykisk ohälsa och underlätta rehabliteringen för den som drabbats. Ungefär så kan programmet för den veckolånga länssatsningen sammanfattas.

Psykiatriveckan – som Region Örebro län, Föreningen för psykiatriskt samarbete, värdkommunerna och samordningsförbundet SOFINT står bakom – vill uppmärksamma psykisk ohälsa och motverka negativa attityder mot den som drabbas, direkt eller indirekt.

– Den psykiska ohälsan ökar. Att våga prata är viktigt för att få bort skuld och skam, säger Birgitta Gunnarsson, länsövergripande anhörigkonsulent för psykisk hälsa i länet.

Öppna föreläsningar

I södra länsdelen arrangeras fyra öppna föreläsningar – i Askersund, Fjugesta, Hallsberg och Kumla. Här kan man höra anhöriga eller personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa berätta.

I Askersund föreläser Elisabet Norlinder om att vara anhörig till en dotter med adhd som drabbats av både psykoser och missbruksproblematik. Och i Fjugesta berättar Nina Larsson från Hjärnkoll om sina erfarenheter av att vara maskrosbarn och anhörig.

– I södra länsdelen ligger fokus på att vara anhörig. Där finns också kommunens anhörigkonsulenter på plats för att man ska kunna prata om sånt som är svårt, säger Birgitta Gunnarsson.

Mörkertalet är stort

Behovet av anhörigstöd är stort, konstaterar hon.

– Jag tror att många anhöriga biter ihop och tänker att de ska klara av det här själva. Självklart löser inte anhörigstöd alla problem, men förhoppningsvis blir det lite lättare. Bara det att någon annan vet vad man går igenom kan betyda mycket.

I norra länsdelen finns programpunkter i Ljusnarsberg, Nora, Hällefors och Lindesberg.

– Här ligger fokus på kost och motion, som både kan förebygga psykisk ohälsa och underlätta rehabilitering.

– Psykisk ohälsa behöver förstås lyftas fram mer än en vecka per år, och förhoppningsvis ger en sådan här satsning ringar på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.