Det ska bli lättare för flyktingar att återförenas med sina familjer, efter nytt beslut i riksdagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ensamkommande flyttas till ÖBO:s renoveringslägenheter

Publicerad

Örebrobostäder och Örebro Stadsmission fortsätter samarbeta för att ge tak över huvudet för hemlösa ensamkommande ungdomar.

Efter att ha bott några månader i studentlägenheter i Brickebacken flyttas nu 28 ensamkommande ungdomar till andra bostäder, det skriver Hem&Hyra. Anledningen är att studentlägenheterna ska rivas.

Tak över huvudet

Istället har Stadsmissionen gjort ett avtal med ÖBO om att låta ungdomarna bo i renoveringslägenheter som står tomma några månader i väntan på renovering.

– Att ha tre månaders tak över huvudet är lång tid när alternativet är att vara hemlös och bo på gatan, säger Lena Mattsson som är verksamhetsledare på eget boende, EBO, på Örebro Stadsmission.

Måste följa reglerna

Det rör sig om lägenheter i Vivalla, Varberga och Norrby och kontrakten är på mellan tre till sex månader. De boende betalar 1100 i hyra för sitt rum.

Förutom att hålla sig till ÖBO:s regler måste de ensamkommande också följa Stadsmissionens regler.

– De måste gå på gymnasiet och slutföra sina studier, de måste städa, de får inte ta hem kompisar, de måste söka andra bostäder under tiden och de måste vara allmänt skötsamma. Vi gör hembesök hos dem för att se så att våra regler efterlevs för meningen är att de ska lära sig att klara ett eget boende när de blir äldre, säger Lena Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.