En metoo-manifestation ägde rum på Järntorget idag. Foto: SVT

Ett år efter metoo – här sluter örebroarna upp igen

Uppdaterad
Publicerad

För exakt ett år sedan samlades hundratals människor på Våghustorget i Örebro för en metoo-manifestation. Under söndagen var det dags igen och denna gång med ett tydligt budskap.

– Vi har inte tystnat och vi kommer inte att tystna, säger initiativtagaren Elisabeth Nilesol.

Vid den här tidpunkten under förra året spred sig hashtaggen metoo som en löpeld över världen. Många kvinnor som bestämde sig för att gå ut och berätta vad de utsatts för i en protest mot sexuella trakasserier och övergrepp.

En stor grupp människor bestämde sig ifjol för att manifestera och uppslutningen var stor.

Det har hänt efter metoo

Men vad har egentligen hänt sedan dess? Initiativtagaren till manifestationen, Elisabeth Nilesol, anser att mycket har hänt även om det är en lång resa kvar.

– Det man kan se är att kvinnor idag vågar berätta och att tystnadskulturen brutits. Vi har också fått en samtyckeslag i år och det tror jag mycket beror på metoo-rörelsen, säger Elisabeth.

Det engagemang som finns blev tydligt när örebroarna under söndagen tog sig ut till Järntorget för en metoo-maniftestation.  

– Det är fantastiskt och jag blir rörd när jag tänker på det. Det visar att vi är så många och att vi vill ha en förändring, säger Elisabeth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.