Helena Eckerrot Flodin är åklagare i målet om batteriskandalen. Foto: SVT

Fängelsedomar för samtliga åtalade i batteriskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot de fyra män i 50-årsåldern som stått åtalade för att ha hanterat och grävt ner stora mängder farligt batteriavfall i Örebro, Kumla och Eskilstuna.

En döms till fängelse i fyra år, en till tre år och två av männen döms till ett års fängelse för grovt miljöbrott. Samtliga får också näringsförbud i flera år.

– Jag är naturligtvis nöjd med domen, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin.

Batteriskandalen

Inget tillstånd att hantera farligt avfall

Det handlar om knappt 2000 ton farligt avfall i form av svart massa, som blir till efter att batterier krossats. Örebro tingsrätt skriver i domen att samtliga fyra män har vilselett berörda tillsynsmyndigheter om sina verksamheter.

Tingsrätten konstaterar vidare att de fyra tilltalades delaktighet varit nödvändig för att miljöbrott ska ha kunnat ske och att de alla varit medvetna om att de hanterade farligt avfall utan att ha tillstånd till det. Tingsrätten skriver också att hanteringen med det farliga avfallet har kunnat medföra varaktiga skador av stor omfattning och varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Kommer att överklaga

Advokaten till den man som dömdes till längst fängelsestraff meddelade kort efter domen att hon kommer att överklaga till hovrätten.

– Tingsrätten har egentligen bara satt karbonpapper på åtalet, säger Gunilla Dersand Holmberg, försvarsadvokat.

Starta klippet ovan för att höra mer från åklagaren och advokaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet