Johanna Olsson är orolig för situationen i förksolan. Det är även Carl Gälman, här tillsammans med sin son. Foto: SVT

Föräldrar kritiska till stora barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår rapportering om situationen på förskolorna i Örebro, som bland annat handlat om stora barngrupper, har flera personer reagerat och hört av sig till oss. Vi har träffat två föräldrar med barn på olika förskolor. Här är deras bild.

– Det är svårt att se hur de tycker att det ska gå ihop sig. Det är ju 24 barn, det blir liksom 48 stycken skor som ska på när de ska ut och leka. Det tar tid. Och det är kö till toaletterna och så där, säger Carl Gälman.

Han har en son på en av förskolorna i Örebro. Situationen där är så illa att han och flera andra föräldrar med barn på samma avdelning gemensamt vänt sig till ledningen. De är kritiska till den stora barngruppen och att den fasta personalen inte är särskilt fast.

Förskoleupproret

Många att skapa relation med

Sedan i höstas har barnen mött åtta olika pedagoger och då är inte vikarierna medräknade. Föräldrarna har också haft ett möte med ansvariga för verksamheten. Då har de fått till svar att lokalerna är tillräckligt stora, att gruppen delas ibland och att man inte kommer minska gruppen storlek, eftersom man bedömer att den fungerar bra. Men föräldrarna är fortsatt oroliga.

– Vi tycker ju att barngrupperna är alldeles för stora och det blir för många barn som barnen ska ha relationer till. Vi ser också att det påverkar barnens lekmiljö och pedagogernas arbetsmiljö, så vi är rädda att det ska försvinna personal från förskolan. Det är ju säkert lättare att jobba på en förskola med mindre barngrupper än på en med stora, säger Carl Gälman.

Vad vill du skicka med till politikerna?

– Att de ska sätta barnens perspektiv i första hand.

Tolv vikarier på fyra månader

På en helt annan förskola i Örebro har Johanna Olsson sin dotter. Där går det 22 barn på tre pedagoger. Skolverkets rekommendation är max 15 barn per avdelning. Förutom att det är en stor barngrupp är det också här en hög personalomsättning. Johanna berättar att hennes dotter mött tolv olika vikarier sedan hon började i augusti. Hennes fyraåriga dotter leker i rummet intill, men kommer och säger:

– Det kommer en ny och så är den borta. Det kommer en ny och så är den borta.

Johanna tycker inte att det är bra för barnen med alla nya vuxna och hon undrar hur personalen ska kunna leva upp till läroplanen när det ser ut som det gör.

”Självklart att det är ogörligt”

– Om jag ska ta ett exempel så finns det dagar när det varit en personal på 19 barn, där barnen är mellan tre och fem år. För mig är det självklart att det är en ogörlig uppgift att ta hand om så många barn. Ur ett säkerhetsperspektiv tycker jag att det är en mycket allvarlig situation. Det finns också andra perioder där det i flera veckor varit kanske två personal på varje avdelning som har 22 respektive 16 barn.

Johanna har vänt sig till ansvariga tjänstemän och politiker. I ett mejl beklagar ansvarig tjänsteman situationen och bekräftar att flera förskolor varit underbemannade under hösten. Man lovar också att förstärka och fördela personalen på ett bättre sätt framöver. Men svaret lugnar inte Johanna.  

– Jag upplever att de som har ansvaret för verksamheten, både politiker och tjänstemän, egentligen inte har någon plan för att säkerställa att verksamheten bedrivs på ett tryggt och säkert sätt. Jag har i alla fall inte fått några svar, som gör mig lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet