Efter sex års kamp – nu får förskoleupproret möta utbildningsministern

Publicerad

Förskoleupproret som startade i Örebro 2013 kommer att träffa utbildningsminister Anna Ekström i slutet av oktober för att diskutera förhållandena inom förskolan.

Under de sex år förskoleupproret existerat har man genomfört olika manifestationer, träffat utbildningsdepartementets ledamöter och pratat med tidigare utbildningsministern. Och nu efter många påtryckningar kommer de få träffa utbildningsminister Anna Ekström.

– Vi kommer lyfta problemen som finns i förskolan och även komma med förslag på hur vi kan åtgärda dem. Vi vet vad som ska förändras för att det ska bli en bra pedagogisk verksamhet, säger Anki Jansson, initiativtagare till Förskoleupproret.

Brist på utbildad personal

Ett av problemen är bristen på utbildad personal, både förskollärare och barnskötare. Andelen med förskollärarexamen i Sverige har minskat med 2,9 procentenheter sedan 2014 och idag har bara cirka 40 procent en förskollärarexamen. I Örebro län är siffran något bättre med 44 procent.

33 000 medlemmar i upproret

Det var för sex år sedan som förskollärarna Anki Jansson och Malin Hörlin startade Förskoleupproret under en temadag i Conventum i Örebro. Snabbt hängde många på och nu är man cirka 33 000 medlemmar i hela landet som tillsammans strider för bättre arbetsvillkor inom förskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskoleupproret

Mer i ämnet