Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden i Örebro, och Pia Rizell, förskollärare och fackligt aktiv i Lärarförbundet, i SVT:s studio. Foto: SVT

Förskolesituationen – En kris de befarat länge

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden i Örebro, och Pia Rizell, förskollärare och fackligt aktiv i Lärarförbundet, SVT Nyheter Örebros studio. De är överens om att de nu kanske befinner sig mitt i den kris de länge befarat ska komma.

Föräldrar har uttryckt att det inte verkar finnas någon plan för förskolan, men Marie Magnusson (KD) har en annan insyn.

– Det är klart att det finns en plan, men naturligtvis har vi brustit om en förskolepedagog står ensam med 19 barn under en hel dag, det är inte tryggt.

Förskoleupproret

Rekryteringsproblem

Problemet handlar enligt henne om svårigheterna med att rekrytera personal.

– Vi vet att det är en brist i hela landet och det är en jätteutmaning. Om det här är tecken på det är vi inne i den kris vi har befarat länge, säger Marie Magnusson (KD).

Pia Rizell som är förskollärare och fackligt aktiv i Lärarförbundet håller med Magnusson om krisläget.

– Lärarförbundet har larmat om det här år efter år, så jag förstår vårdnadshavarna. Men ett gott exempel är från min egen förskola där vi kunnat minska grupperna för ett- och tvååringarna. Där har vi sett att tryggheten har ökar markant, säger Pia Rizell.

Nedåtgående trend

Förskolenämndens ordförande får frågan om vad som går att lova inom den närmsta framtiden.

– Vi fortsätter jobba med frågan, det är en utmaning och inget quick fix. Men det vi ser är att trenden för stora barngrupper är nedåtgående och inte ökande. Den minskningen ska fortsätta, det är en överenskommen ambition mellan alla partier, säger Marie Magnusson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet