Förskolläraren Anki Jansson är en av grundarna till Förskoleupproret, som har gått från att vara ett lokalt uppror till rikstäckande protest. Foto: SVT

Lokalt uppror samlar tusentals för demonstration – ”Vi kommer aldrig ge oss”

Publicerad

I över fem år har Anki Jansson drivit Förskoleupproret. Tillsammans med förskolepersonal över hela landet strider de för bättre arbetsvillkor inom förskolan. Nu samlas de återigen utanför riksdagen för att demonstrera.

För mer än fem år sedan startades Förskoleupproret i Örebro. Det var under en temadag på Conventum som Anki Jansson, tillsammans med Malin Hörlin, stod på scen och belyste problematiken inom verksamheten.

– Vi var frustrerade. Vi hade gått alla de vägar man ska göra, skrivit i rapporter att vi inte hinner med barnen eller klarar av vårt uppdrag. Någonstans där på vägen tog det stopp, så när vi kuppade där på scenen så var det mer ett rop på hjälp, säger Anki Jansson i dag.

Engagerar över 30 000

De startade en grupp på sociala medier och i dag har Förskoleupproret över 30 000 medlemmar på Facebook, bosatta i hela Sverige. Och målet är samma nu som då.

– Jag vill få förutsättningar att utföra mitt uppdrag och kunna planera den pedagogiska undervisningen. Många förskollärare i dag får attestera fakturor, ringa in vikarier, ta hand om disken, och det är sådant som tar tid från barnen.

Demonstrerar i Stockholm

I dag genomför de en demonstration för bättre arbetsvillkor utanför riksdagshuset. I fjol samlades 2 000 personer under en motsvarande demonstration, men förväntningarna är att de i år blir fler, tack vare att de även bjudit in lärare att demonstrera samtidigt.

– Jag har gjort det här i fem och ett halv år ungefär och jag kan fortsätta i fem och ett halv år till. Jag är envis som en åsna och vi i Förskoleupproret kommer aldrig att ge oss, inte förrän vi ser en förändring i förskolan, säger Anki Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskoleupproret

Mer i ämnet