• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Förskollärarna Anki Jansson och Malin Hörlin, längst bort i bild, kuppade in en protest under temadagen i Örbero. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här protesterar förskollärarna vid konferensen

Uppdaterad
Publicerad

Kaos på Conventum – lärare protesterade och fick stående ovationer.

Över 2 000 pedagoger från förskolor och fritidshem i Örebro hade samlats för föreläsningar och utdelning av ett pedagogiskt pris. Men förskollärarna Malin Hörlin och Anki Jansson avbröt prisutdelningen på scenen, de har fått nog och kräver mer resurser i förskolan, något som fick ett stort gehör av deras kollegor i publiken.

”Har fått nog”
– Vi har fått nog, de säger att barngrupperna minskar i Örebro men det är inget vi märker av utan det är snarare tvärtom, man har inte koll i kommunen på hur hög beläggningen är, säger Anki Jansson till Tvärsnytt, som tillsammans med Malin Hörlin framförde sina argument på scenen där publiken ställde sig upp och applåderade deras initiativ.

– Det är jättehärligt att få den responsen men vi visste att vi hade många som tycker likadant, det är inte bara vi som känner så här, säger Malin Hörlin.

Precis innan utdelningen av ett pedagogiskt pris gick de upp på scenen och berättade om deras syn på förskolan i Örebro kommun. På scenen fanns också socialdemokraten Thomas Esbjörnsson (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden som skulle dela ut priset.

Lågt sätt
Han fick nu läroplanen och en uträkning på hur beläggningen i förskolan ser ut överlämnad till sig från de protesterande lärarna. Men Esbjörnsson tyckte var ett lågt sätt att framför sin kritik.
– Det var billigt, jag hade ingen chans att bemöta dem. Vill de ha ett möte med mig i grupp eller avskilt så ordnar vi det. I den här formen så finns det ingen som kan ge ett intelligent svar, jag tycker det var riktigt dåligt, säger Thomas Esbjörnsson (S).

Når ni upp till läroplanens mål?
– Nej inte fullt ut, vi ska se varje enskilt barn och det hinner vi inte när det är så stora grupper och det står väldigt mycket i läroplanen som man måste göra. Läroplanen har också blivit reviderad så får förskollärarna ett utökat ansvar och då måste vi plocka bort andra arbetsuppgifter för att hinna med, säger Anki Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskoleupproret

Mer i ämnet