Thomas Esbjörnsson (S) Foto: SVT

Esbjörnsson ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Esbjörnsson (S) blev, som han själv uttrycker det, ”överrumplad” på Conventum i går. Nu ber han om ursäkt för sitt agerande.

Det var på måndagen som Örebros förskollärare hade samlats för en utbildningsdag. Dessutom skulle ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Thomas Esbjörnsson (S), dela ut det pedagogiska priset. Men när priset skulle delas ut tog två av lärare över mikrofonen och framförde kritiska synpunkter och berättade om hur de upplevde sin arbetssituation. Dessutom ville de lämna över ett material till Thomas Esbjörnsson (S), men han avböjde. Något han ångrar i dag.

– Jag blev kort sagt överrumplad av situationen. Jag inser att situationen i går blev fel och ber om ursäkt för det. Självklart skulle jag ha tagit emot materialet, skriver han i ett öppet brev.

Förskoleupproret

Esbjörnsson försökte avbryta förskollärarna och till Tvärsnytt sa han, efter kuppen, att det var väldigt dumt gjort av förskollärarna att göra en sådan sak. Men i sitt brev skriver han i dag att Örebro kommun har fantastiska medarbetare och att det är viktigt med en öppen atmosfär.

– Jag välkomnar all dialog med personal och föräldrar. Både för att diskutera oro och stress som kan finnas i arbetet på våra skolor och förskolor och hur man kan utveckla och göra verksamheten ännu bättre, skriver han.

Brevet i sin helhet:

”I går måndag var Örebros lärare i förskolan samlade på Conventum för utbildningsdag. Jag var där för att bland annat dela ut det pedagogiska priset. Två av lärarna i publiken gick upp på scenen och framförde synpunkter på hur de upplever sin arbetssituation. Lärarna ville överlämna material till mig, vilket jag avstod från att ta emot. Jag blev kort sagt överrumplad av situationen.

Jag inser att situationen i går blev fel och ber om ursäkt för det. Självklart skulle jag ha tagit emot materialet.

Som ansvarigt kommunalråd för barn- och utbildningsverksamheten är jag ofta ute och möter personalen i de olika verksamheterna i skola och förskola. Om jag blir inbjuden kommer jag gärna och diskuterar och lyssnar till de synpunkter som finns i lärar- eller föräldragrupper. Får jag samtal, mail eller brev från lärare, föräldrar eller elever ser jag till att de besvaras. Det är en naturlig del av uppdraget.

Örebro kommun har fantastiska medarbetare och det är viktigt med en öppen atmosfär där alla känner att de kan diskutera verksamheten, både medarbetare och chefer. Jag välkomnar all dialog med personal och föräldrar. Både för att diskutera oro och stress som kan finnas i arbetet på våra skolor och förskolor och hur man kan utveckla och göra verksamheten ännu bättre.

Förskolan i Örebro är inne i ett intensivt tillväxtskede, som en följd av att Örebro växer. Vi har skapat 1000 nya platser på mycket kort tid. Den tillväxten fortsätter och det kräver hårt arbete och hårda prioriteringar för att lyckas. Lärarkårens arbete är helt avgörande för att vi ska lyckas och att vi politiker har en god och djup dialog med dem är därför självklart.

Thomas Esbjörnsson (S) Kommunalråd med ansvar för Barn och utbildning”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet