Foto: SVT

Flera bostadsbolag inför rabatt på hyrorna

Uppdaterad
Publicerad

Förutom ÖBO har flera privata fastighetsägare i Örebro fått eller kommer få statliga bidrag från Boverket för att kunna sänka hyrorna på nyproducerade lägenheter. Samtidigt är vissa bolag kritiska till subventionerade hyror.

På grund av hög hyresnivå har det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder infört hyresrabatter till ett antal projekt.

Flera privata hyresvärdar i kommunen har ett liknande system. I februari fick Behrn Fastigheter AB beviljat bidrag på hyresrätter från Boverket. 

– Man kallar det för normhyra, som fastställs beroende på om det är ett rum och kök, två rum och kök eller tre rum och kök och det innebär att man får ungefär 15-20 procent rabatt i 15 år, säger vd Per Johan Behrn.

”Tufft att bygga bredvid ÖBO”

Även LG Söderbergs fastigheter AB kommer att ge hyresrabatter, trots att de uppger att de i nuläget inte har några problem med att hyra ut sina lägenheter.

– Vi vill bygga mer i Örebro och med tanke på investeringsstödet från Boverket och de låga räntorna kan vi ge hyresrabatter, säger Oscar Söderberg, vd på LG Söderbergs fastigheter AB.

Husherren Fastigheter AB har också hyresrabatt, men det gäller endast under byggtiden. Bostadsbolaget är samtidigt tveksam till systemet.

– Just nu byggs det ju väldigt mycket och då kan man fundera på om ÖBO verkligen måste bygga och dessutom ser sig nödvändiga till att använda rabatter, säger Magnus Karlsson.

Hur påverkar det hyresmarknaden i Örebro?

– Jag skulle säga att har man ett hus precis bredvid ÖBO kan det vara tuffare att bygga nytt. På det stora hela kanske det inte gör så stor skillnader. Det beror på hur mycket rabatter ÖBO ger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.