Flera kommuner i länet går nu ut och informerar om afrikansk svinpest. Foto: TT/ Gorm Kallestad

Flera kommuner varnar för afrikansk svinpest

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i länet går nu ut med information via sina hemsidor om den dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest. Sjukdomen har de senaste åren spridit sig i Europa.

Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och fler myndigheter därtill har via sina kanaler och nätverk spridit information om smittan afrikansk svinpest.

Afrikansk svinpest har spridit sig i Europa under de senaste åren och finns i Sveriges närområden så som hos vildsvin i Baltikum, Polen och Tjeckien. Sjukdomen är inte farlig för människor och det finns inga rapporterade fall i Sverige.

Flera kommuner i länet och i övriga Sverige går nu också ut med Jordbruksverkets information. Hällefors kommun informerar på sin hemsida om vad sjukdomen innebär, det gör även Ljusnarsberg och Askersund.

Var noga med matrester

Bland annat vädjar man till allmänheten att vara noggranna med att inte slänga matrester så att vildsvin och grisar kan komma åt dem.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem. Exempel på charkvaror är rökt korv och skinka, säger Maria Cedersmyg, i en artikel på Jordbruksverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.