Flera långfilmsproduktioner kommer att äga rum i länet i sommar. Foto: Jessica Gow / TT

Flera långfilmsproduktioner drar in i länet

Publicerad

Barn som försvinner och att återvända till rötterna – det är ämnena för två långfilmer som delvis kommer att spelas in i länet under sommaren.

Ett av Hollands största filmbolag, Fiction Valley, kommer från och med nästa vecka att spela in på olika platser i Örebroregionen.

Bolaget har efter en hel del letande kommit fram till att det finns flera miljöer i området som är lämpliga för kommande tv-filmen ”Taiki”.

– Filmen handlar om en holländsk familj på bilsemester i Sverige som längs vägen blir irriterade på sin 9-åriga son Bruno, förklarar Marim Shamasha på Örebro filmförening som stöttar produktionen. Efter att ha tvingat honom ur bilen följer sedan ett äventyr i den svenska skogen.

Återvänder till landsbygden

Samtidigt aviserar Närkesbergsfilm att de närmar sig inspelning av en ny dramakomedi som utspelar sig i skärningspunkten mellan storstad och landsbygd.

Filmens huvudroll Madde återvänder till fadern på landsbygden från sitt flashiga liv i Stockholm. Det ger henne en ny bild av en landsbygd hon lämnat för länge sedan.

– Alla som ingår i projektet lever och verkar på landsbygden, säger Lars Jonsson som är projektledare, i ett pressmeddelande. Vi vill ge en bild av en levande och modern landsbygd med kraftfulla personligheter, men också att vi är ”vanliga” människor med ”vanliga” problem.

Lyssnat till berättelser

Inför inspelningen har man engagerat ett tiotal landsbygdsföreningar runt inspelningen.

– Vi har velat ha ett slags ”moraliskt” stöd kring inspelningen och har också lyssnat till medlemmarnas berättelser om synen på landsbygden.

Inspelningen startar i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.