Se vaccinationssamordnaren Inger Nordin-Olsson berätta mer om planeringen i klippet. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Flera utmaningar när regionen förbereder coronavaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Lämpliga lokaler, logistik och personal. Det är frågor som står i fokus i region örebro läns arbete inför vaccinering mot covid-19. – Vi ska kunna vara beredda att vaccinera vår befolkning från och med januari 2021 och det är kort tid kvar, säger samordnaren Inger Nordin-Olsson. 

Enligt regeringens samordnare Richard Bergström räknar man med att kunna påbörja arbete med vaccinering av befolkningen efter årsskiftet.

Svininfluensan i färskt minne

Inger Nordin-Olsson står i frontlinjen som samordnare i region Örebro läns arbete med kommande vaccination. Med sig har hon erfarenhet från massvaccinationen mot svininfluensan 2009. Det finns både skillnader och likheter. Nu gäller tidsbokade besök, anpassade lokaler med avstånd och skyddsutrustning.

Coronaviruset i Örebro län

– Det fordrar att vi har både erfarenhet med oss men också ödmjukheten att det kan bli svängningar här, säger hon.

Fokus på lokaler

Ett förråd av sprutor, kanyler och annan material har gjorts redo. Nu är det annat praktiskt som ska fixas, som datorer, skyddsutrustning och anpassade lokaler.

– Det är lokaler vi just nu har lagt fokus på, det är en viktig pusselbit, säger Inger Nordin-Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet