Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre politiska partier i Örebro kommun har kämpat med namninsamlingen. Patrik Jämtvall (L), 2:e vice ordf Programnämnd Samhällsbyggnad, är en av de som strider mot bussarna. Foto: SVT

Folkomröstning om superbussarna kan bli av – tillräckligt många namn sägs vara insamlade

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna, Örebropartiet och Sverigedemokraterna har tillsammans med gruppen Trafikuppropet samlat in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om superbussarna, BRT. Nu menar Liberalerna att man fått ihop tillräckligt med namn för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan om folkomröstning, något Nerikes Allehanda var först med att berätta.

För att en namninsamling ska leda till en folkomröstning krävs underskrifter från 10 procent av de röstberättigade, sedan krävs att minst en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar för en folkomröstning.

Nu menar alltså Liberalerna i Örebro att man fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att kommunfullmäktige ska behöva hantera frågan.

Liberalernas är kritiska mot flera delar av BRT-projektet. Bland annat mot att kommunen drar på sig höga underhållskostnader, men även mot förtätningen av trafiken i centrala Örebro i och med att det blir enfiligt på bland annat Rudbecksgatan.

– Rudbecksgatan går att likna med en viktig blodartär, genom BRT trycker vi medvetet in fett i blodartären, vi kommer få en hjärtinfarkt. Vi kan inte skapa en förtätning av trafiken i innerstan, då får vi problem ute på E18/E20. BRT gynnar några få men inte dem som behöver ta sig från land till stad, säger Patrik Jämtvall, Liberalernas talesperson i samhällsbyggnadsfrågor.

Vill inte avslöja hur många som skrivit under

Hur många som skrivit under namninsamlingen vill han dock inte svara på.

– Det är fortfarande en hel helg kvar och vi ska vänta in medborgarna, säger Patrik Jämtvall, Liberalernas talesperson i samhällsbyggnadsfrågor.

Men ni är säkra på att underskrifterna räcker?

– Ja, om man tittar på det är min bedömning att det ska vara så.

I klippet hör du Patrik Jämtvall svara på hur planen är att man ska gå vidare om satsningen skulle stoppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BRT i Örebro

Mer i ämnet