Därför slocknade Örebro – ”smutsig el” slog ut elnätet

Uppdaterad
Publicerad

Över 60.000 abonnenter blev utan el när stora delar av Örebro slocknade under tisdagen. Förklaringen bakom det stora strömavbrottet var att Svenska kraftnät installerade en ny transformator i Karlslund.

– Vi har en orsaksbild som vi absolut anser gäller, säger Björn Persson regionchef på Eon.

Installationen av en ny transformator var förklaringen till varför stora delar av Örebro slocknade under tisdagen.

– Det har kopplats in en transformator av Svenska kraftnät i Karlslund och i samband med det så påverkades kvaliteten på elen, säger Björn Persson regionchef på Eon.

I samband med installationen uppstod transienter, eller smutsig el. För att undvika att elen kommer till abonnenterna finns inbyggda brytare som slår ifrån.

– Det finns risk att den smutsiga elen förstör elektrisk utrustning i hemmen, säger Björn Persson.

Hade strömavbrottet kunnat förebyggas?

– Den frågan är inte besvarad än, säger Björn Persson.

”Smutsig el” – transienter

Transienter är en snabb och kortvarig förändring i spänningen, oftast orsakad av på- och avslagning av elektrisk utrustning. Lågenergilampor, LED-lampor och dimrar, som bryter och kopplar på strömmen flera gånger per sekund, skapar många transienter. När transienterna alltså är mindre och ständigt förekommande, talar man om smutsig el.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.