Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Förlossningen i Karlskoga vill ha besked innan personalen försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I måndags öppnade avdelning Q på Karlskoga lasarett igen, men eftersom förlossningen fortfarande är stängd är det låg verksamhet. Och även om politikerna i region Örebro län beslutat att förlossningen ska öppna igen, så får det inte dröja för länge, enligt personalen i Karlskoga.

På avdelning Q, som är en kombinerad förlossnings, BB- och gynekologiavdelning, är det lugnare än vanligt. Förlossningsavdelningen är stängd sedan beslutet som togs innan sommaren.

– Ingen vill gå till ett arbete om man inte har något särskilt att göra och riskera att kanske placeras på andra ställen, säger Cathrine Pedersen, som är avdelningchef och barnmorska.

BB i Karlskoga

På onsdagen beslutade politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden att förlossningen ska öppna igen.

Enligt dem visar regionens kartläggning att det går att bedriva patientsäker vård – med fler läkare och kompetensutveckling med fokus på livsuppehållande åtgärder och kamerateknik.

Men verksamheteschefen anser att åtgärderna inte är tillräckliga.

Vill ha besked

På avdelning Q har fem barnmorskor tjänstledigt och en har slutat sedan beskedet om stängningen av förlossningen kom.

Enligt Cathrine Pedersen, är det viktigt att politikerna kommer med besked om datum när det är tänkt att förlossningen ska öppna igen, inom en snar framtid.

-Alla har sagt att de kommer tillbaka om förlossningen öppnar igen. Det kommer inte vara några rekryteringssvårigheter om det bara blir ett datum.

Hon fortsätter:

– Men det behöver komma ganska snart, för de som har tjänstledigt är det en begränsad period. Drar det ut för mycket på tiden så försvinner dem till sina nya arbetsplatser ständigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet