Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Präst Johan Svedberg med sin cykel. Foto: Louise Gustafsson/SVT

Prästen Johan ska cykla 350 kilometer i ur och skur – för klimatet

Publicerad

Om en månad sätts körverket Skapelsen upp i OP-kyrkan, om jordens skapelse.
– Därför passar vi nu på att slå ett slag för klimatet, säger Johan Svedberg, som fram till dess ska cykla till och från jobbet – 18 kilometer per dag.

Skapelsen i Olaus Petri kyrka sätts upp med tre körer, fem solister och Drottningholms barockensemble, och är alltså skälet till att församlingen passar på att uppmärksamma klimatfrågan på olika sätt. Samtidigt samlar man in pengar till Act, Svenska kyrkans klimat- och hållbarhetsarbete världen över.

Ska cykla i ur och skur

– Min personliga klimatutmaning blir att cykla till och från jobbet varje dag i en månad, i ur och skur. Man kan säga att jag ska utmana min egen bekvämlighet, säger Johan Svedberg, som bor i Hovsta och därmed ska cykla nio kilometer – enkel väg.

Är det så märkvärdigt att cykla till och från jobbet?

– Nej, och man kan förstås tycka att det är omöjligt att skapa en samhällsförändring som gör skillnad, men just därför gäller det att skapa energi och hopp i frågan. Med facit i hand är det många saker vi människor tillsammans har ändrat till det bättre.

Alla kan göra något

I dagarna är det 30 år sedan Johan åkte till Sydafrika i kampen mot apartheid.

– Då trodde inte många på en förändring, sedan visade det sig ju att det gick. Och ta en sådan sak som kaffe, miljövänligt kaffe kan köpas överallt idag för att det finns en medvetenhet och ett hänsynstagande. Det gick inte för 25-30 år sedan.

Venatippen i Örebro är ett annat konkret exempel, konstaterar han:

– På 70-talet slängde man allt på soptippen där, kylskåp blandades med bananskal. Idag har vi sopsortering. Så visst kan man åstadkomma förändring, om människor engagerar sig och gör vad de kan för att påverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer