Foto: Monika Bruhn

Försökte döda exfrun – döms till tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som sköt sin exfru i Brickebacken i somras dömdes på fredagen för mordförsök, misshandel och olaga hot. Mannen ska enligt Örebro tingsrätt avtjäna tio år i fängelse.

Det var vid niotiden den 17 juli som en man i 45-årsåldern avlossade flera skott mot sin före detta fru på en parkering i Brickebacken i Örebro.

En av kvinnans bröder som fanns på plats ska ha försökt stoppa mannen, men han lyckades ändå avlossa sex skott varav ett träffade kvinnan i benet.

Misstänkt mordförsök i Brickebacken

Tio års fängelse

På tisdagen dömdes mannen för mordförsök, misshandel och olaga hot av Örebro tingsrätt.

Enligt tingsrätten är det lägsta straffet för ett fullbordat mord tio års fängelse. Trots att kvinnan inte dog väljer tingsrätten ändå att döma mannen till tio års fängelse eftersom han gjort allt för att fullborda brottet.

Det var bara tack vare ingripande från kvinnans bröder som skadorna begränsades. Dessutom bevittnades händelsen av parets gemensamma barn, något som rätten tar hänsyn till.

Mannen ska också betala skadestånd på sammanlagt 171.048 kronor till exfrun och 10.000 till kvinnans bror.

Förnekar brott

Mannen förnekar dock att han ska ha hållit i pistolen. Istället menar han att det var kvinnans bror som drog upp en pistol då paret började bråka på parkeringen.

I samband med att han försökt att freda sig skulle sedan flera skott ha avlossats – en förklaring som tingsrätten inte finner trolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Brickebacken

Mer i ämnet