Sirke Karlsson, Sigrid Wahlin och Emma Brodin är några av initiativtagarna till nätverket. Foto: Philip Naskret/SVT

Först i landet med kvinnonätverk för transportanställda

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet i Örebro är den första lokalavdelningen i landet som startat ett kvinnonätverk. Syftet är att stötta kvinnor i en mansdominerad bransch och motverka sexuella trakasserier.

– När jag böjde mig ner och skulle sätta på arbetsskorna så var det en man som grabbade mig i arslet. Det är inte okej, säger Emma Brodin, ordförande för Transport i Örebro och en av initiativtagarna.

Senaste åren har det startats flera kvinnonätverk inom fackförbund som organiserar anställda i mansdominerade yrken och nyligen fick även Transportarbetareförbundet sitt första kvinnonätverk.

Fackförbundet har ungefär 57 000 medlemmar och av dem är ungefär 16 procent kvinnor. De flesta medlemmarna finns inom transportnäringen, renhållning och bevakningsbranschen. Enligt initiativtagarna har nätverket mötts av motstånd. 

– Bara vår existens gör att män blir irriterade och ifrågasätter vårt forum, säger Sirke Karlsson, avdelningssekreterare, en annan av kvinnorna som startat upp nätverket.

Även män inom Transportarbetareförbundet?

– Där också, säger hon.

Kvinnorna i nätverket påpekar dock att de alltid haft förbundsstyrelsens stöd i sitt arbete.

Inte öppet för män

Som mest har mellan 15 till 20 personer deltagit på träffarna och de har kommit från olika branscher inom transportsektorn. Nätverket är endast öppet för kvinnor och personer som definierar sig som kvinnor.

– Det ska vara ett ställe där vi kan prata om våra problem för jag tror inte män alltid förstår hur det är. Då skulle de inte bete sig som de gör mot oss med kommentarer, ovälkomna inviter och tafs, säger Emma Brodin.

Finns det inte en poäng med att bjuda in män så de kan förändra sitt beteende?

– Det är därför vi tänker att vi ska utbilda våra övriga forum så de också får vara med.

Modellen sprider sig

Nätverket har organiserat allt från samkvämskvällar till ett föredrag med en självskyddsinstruktörer som gett tips på vad kvinnor behöver vara vaksamma på när de går hem på kvällen.

Modellen med kvinnonätverk har nu börjat sprida sig från Örebro till andra lokalavdelningar i fackförbundet. I Södermanland har det redan etablerats ett liknade nätverk och i Halmstad kan ett vara på gång.

– Vi kommer åka dit och berätta vad vi gör, så får vi hoppas att det blir fler, säger Emma Brodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.