Från sprutbytet i Malmö Foto: TT

Frågor och svar om sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Ökar missbruket på grund av sprututbytesverksamhet? – Så här svarar Socialstyrelsen

Vad är en sprututbytesverksamhet?

En mottagning där personer som injicerar droger kan byta till nya sprutor och kanyler för att skydda sig mot blodsmittor som hiv, hepatiter och andra blodburna infektioner. Målet är också att fånga upp personer i aktivt missbruk för att ge information, möjlighet att testa sig mot sjukdomar och motivera till vård och behandling.

Vilka får delta?

Personer som har ett pågående injektionsmissbruk, har fyllt 18 år och kan anses bosatta i det landsting där sprututbytesverksamheten bedrivs får delta i sprututbytesprogram.

Hur ska verksamheten vara bemannad?

Det ska alltid finnas en medicinsk ansvarig läkare, en sjuksköterska, en socionom samt tillgång till barnmorska och övrig vård vid behov. Dessutom samarbetar sprututbytesverksamheterna med socialtjänsten och beroendevården.

Ökar sprututbyte missbruk eller kriminalitet?

Det finns inga studier som visar på ett ökat missbruk eller ökad kriminalitet hos deltagare vid sprututbytesverksamheterna.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSBRUKSVÅRDEN I SVERIGE

Mer i ämnet