Det är tio år sedan Alexandra opererade sig. Nu ställer hon sig på scenen i Fjugesta för att berätta om sin resa som transexuell. Foto: TT/Privat

Från liten pojke till mycket lång kvinna

Publicerad

”Det känns som att det var dags nu” konstaterar Alexandra Zoffman som ikväll ställer sig i rampljuset för att berätta om sin resa från man till kvinna. En resa som har gått från planer på att emigrera till att konstatera att det blir bra till slut.

Det har gått tio år sedan Alexandra Zoffman i Fjugesta gjorde sin könsbytesoperation. Sedan dess har hon inte pratat så mycket om det.

Men på onsdagkvällen blir det ändring på det när hon kliver upp på scenen på Sparbanksbörsen i Fjugesta för att berätta hur en liten pojke blev en mycket lång kvinna.

– Det kändes som att det var dags nu, berättar hon. Det har varit så mycket trångsynthet i debatten och när en vän skrev ett inlägg om varför Prideflaggan var tvungen att hissas överallt kände jag att det var dags.

Gjorde en plan om att emigrera

I 28 år var Alexandra Alexander innan hon kände att det inte gick att hålla tillbaka sig själv längre.

– Jag ringde efter hjälp och hamnade i Uppsala där min resa började. Det är den jag vill berätta om och av-mystifiera. För mig är det inte så konstigt, samtidigt som jag fått vänja mig vid att mitt val har sårat andra och att omgivningen måste få tid på sig.

Innan hon berättade om sitt beslut för sina anhöriga gjorde Alexandra en plan om att emigrera om det skulle bli nödvändigt.

– Min bror skrek högt i förtvivlan, han blev helt förstörd. Mamma fick följa med till sjukhuset och prata med en läkare och det hjälpte henne att förstå lite bättre. Men i det stora hela upptäckte jag att det var jag som hade de största fördomarna mot mig själv. Idag är mina anhöriga stolta över mig – det känns fantastiskt bra.

Vill berätta att det går bra

Men att göra resan från Alexander till Alexandra var helt nödvändig. Ungefär som en transplantation.

– För mig var det som ett fel i kroppen, ungefär som när någon behöver en ny njure. Utan min operation hade jag inte överlevt. Skillnaden är väl att min ”transplantation” syns.

På onsdag kväll kliver hon alltså upp på scenen i Fjugesta för att sjunga, visa bilder och berätta om sin resa. Fast just när SVT ringer upp känns det hela lite överväldigande.

– Det är förtvivlat – vad har jag gjort? skrattar hon. Helst vill jag att så få som möjligt kommer. Nej, förresten, jag vill att så många som möjligt kommer, andra som är i samma situation och familjer som kanske en gång hamnar i den här processen. Jag vill berätta att det går bra och att det blir bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.