Foto: ur Polisens förundersökning

Friades för Sköllerstamord – kräver ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Först dömdes han till 16 års fängelse för mord på en släkting i Sköllersta. Sedan friades han helt i hovrätten. Nu vill den 25-årige mannen ha 635.000 kronor i ersättning av justitiekanslern.

Den 25-årige mannen dömdes i januari tidigare i år till 16 års fängelse för mord av Örebro tingsrätt. Både mannens advokat och åklagaren överklagade domen. Göta hovrätt gjorde sedan en helt annan bedömning och 25-åringen friades helt.

Nu vill 25-åringen ha 635.000 kronor av justitiekanslern. I en ansökan om ersättning till frihetsberövad vill 25-åringen ha 500.000 kronor i ersättning för lidande, samt 135.000 kronor för förlorad arbetsförtjänst.

sköllerstamordet

25-åringen satt, enligt ansökan, frihetsberövad i totalt 220 dagar och kräver ersättning för samtliga dagar.

Det hela tog sin början i juli 2013 när en 73-årig man hittades i sitt hem i Sköllersta, mördad med en hammare. Den 25-årige mannen, som är släkt med 73-åringen, misstänktes tidigt för mord alternativt dråp och häktades i sin frånvaro. 25-åringen befann sig då i Sydafrika men utlämnades till Sverige tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sköllerstamordet

Mer i ämnet