Foto: TT

Frias för Sköllerstamord

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes den 25-årige mannen till 16 års fängelse för mord. Men hovrätten gjorde under måndagen en annan bedömning – och mannen frias.

Det hela tog sin början i juli 2013 när en 73-årig man hittades i sitt hem i Sköllersta, mördad med en hammare.

Den 25-årige mannen, som är släkt med 73-åringen, misstänktes tidigt för mord alternativt dråp och häktades i sin frånvaro. 25-åringen befann sig då i Sydafrika men utlämnades till Sverige tidigare i år.

sköllerstamordet

Han dömdes, mot sitt nekande, i tingsrätten till 16 års fängelse för mord. Både mannens advokat och åklagaren överklagade domen.

På måndagen meddelade Göta hovrätt att mannen frias från alla misstankar om mord.

Anledningen till att hovrätten gör en annan bedömning än den i tingsrätten är bland annat att det saknas tydliga bevis som knyter 25-åringen till brottet. Göta hovrätt skriver bland annat i domen:

”Det finns ingen teknisk bevisning i form av exempelvis DNA eller fingeravtryck som knyter XX eller någon annan potentiell gärningsman till hammaren eller i övrigt till den omedelbara platsen för gärningen”.

Förutom att 25-åringen frias från fängelsestraff frias han även från det skadeståndskrav på 195.515 kronor han tidigare dömts till.

Hovrätten var enig i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sköllerstamordet

Mer i ämnet