Foto: SVT

Gick till domstol för att få öppna förskola

Publicerad

Fristående förskolor är fortfarande en kontroversiell fråga på sina håll, men i Lindesberg har det fungerat bra. ”De har fått hjälp, råd och stöd från vår förvaltning i hur de ska tänka” säger Linda Svahn (S).

För en tid sedan uppstod det en konflikt mellan Nora kommun och Solberga förskolor när företaget ville öppna en ny fristående förskola i kommunen. Ärendet slutade i domstol, till företagets fördel. Men Solberga förskolor har sedan ungefär två år varit aktiva i Lindesbergs kommun och här tycker Linda Svahn (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att det har fungerat bra.

– Vi från politikens sida har egentligen ingen åsikt om att de finns eller inte. Uppfyller förskolan kraven som den ska uppfylla är de välkomna, säger Linda Svahn (S). 

Förskoleupproret

Viktigt med samarbete

För att förskolorna ska kunna uppnå kraven tycker hon att det är viktigt med samarbete mellan företagen och den kommunala verksamheten.

– De fristående förskolorna som är aktiva i Lindesbergs kommun har fått hjälp att hitta lämpliga lokaler och råd för hur de ska sköta verksamheten. Det tror jag är ett lämpligt sätt att jobba på, annars kanske det finns en risk att man får en förskola som inte riktigt lever upp till det den ska, säger Linda Svahn.

I Lindesbergs kommun finns det utöver Solbergas förskola ytterligare fyra fristående förskolor, varav vissa är så kallade föräldrakooperativ som bedrivs i föreningsform.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet