Just Berger är både tävlingsdansare och tränare från Tyskland Foto: Emma Ahl /SVT

Full fart på disco-VM i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Hög musik, full fart och maxpuls. I helgen är det disco-VM på Idrottshuset i Örebro, och för att gå vidare i tävlingen gäller det att ha stenkoll – inte bara på koreografin utan också på den egna utstrålningen.

På Idrottshuset samlas i dagarna både svenska och internationella dansare, för att delta i den minst sagt fartfyllda tävlingen. Under gårdagen var det tävling i par som gällde och i dag intog solodansarna scenen.

Många års träning

Olivia Kungsman från Västerås är en av de svenska tävlingsdansarna. Hon har dansat sedan hon var fyra år och tävlat sedan hon var 12 år. I bagaget har hon också med sig både SM- och EM-guld. Och det är minst sagt mycket träning som ligger bakom resultaten.

– Nu under tävlingssäsong tävlar jag ungefär tre timmar om dagen, säger Olivia.

Men efter många års tävlande blir det här hennes sista.

– Mitt mål idag är att vara i final, det vore jätteroligt. Sedan ska jag bara njuta och ha kul. Jag vill avsluta när jag är på topp så jag känner att det blir ett bra avslut.

Internationella dansare

Den tyska dansaren och tränaren Just Berger har dansat i 18 år. Även han hoppas på en finalplacering, både för honom själv och för de deltagare han tränat.

– Det är kul att vara i Sverige och kul att få tävla, att få känna musiken på golvet och responsen från publiken, säger han.

Just Berger är både tävlingsdansare och tränare från Tyskland. Foto: Emma Ahl /SVT

Koreografi och ustrålning bedöms

Det är hög nivå på de cirka 1 300 dansarna, som inte ska synas många sekunder på dansgolvet, vilket innebär att inte heller domarna har speciellt lång tid på sig att bedöma insatserna. Men man lär sig med tiden, menar den norska domaren Guro Person.

– Man tittar mycket på koreografi och hur dansen är uppbyggd. Man tittar även på tekniken och hur man utför sina olika moment. Image och utstrålning är också viktigt, hur man presenterar dansen för domarna, säger hon.

Guro Person är domare från Norge Foto: Emma Ahl /SVT

– Det blir också fokus på kondition, styrka och rörlighet, som krävs för att utföra de olika momenten.

För att synas så bra som möjligt på golvet tävlar dansarna i färgsprakande kreationer, som krävt en hel del investering i både tid och pengar. Här ovan kan ni höra Olivia Kungsman berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.